De smartphone als navigatiesysteem

 

De zomer is in volle gang. Dat betekent voor veel mensen een langere vakantie en dus tijd om op vakantie te gaan. Even weg van het werk en weg uit de dagelijkse sleur van thuis. Voor Nederland staan landen als Frankrijk, Italiƫ, Spanje en Duitsland hoog op het lijstje van veel gekozen vakantiebestemmingen. Dat betekent een onbekende route. Een vorm van navigatie is dan wel handig. Dat kun je natuurlijk met de ouderwetse kaart doen maar de smartphone biedt tegenwoordig een goed alternatief. Een blog over navigeren met je smartphone.

Er zij veel verschillende apps op de markt om te navigeren via je smartphone. De een is beter dan de ander en het hangt ook af van welk besturingssysteem je gebruikt (IOS, Android of Windows Phone). Voordat je vertrekt is het goed om te bedenken hoe je kaarten op je smartphone wilt gebruiken. Online of juist offline? Het voordeel van het online laden van kaarten is dat in veel gevallen routeinformatie onderweg wordt bijgewerkt. Dus als er een file ontstaat of er onverwachts een wegafsluiting is, krijg je daar bericht van. Handig want dan kun je de route aanpassen. Echter, het online gebruiken van kaarten heeft ook een nadeel: het verbruikt data. Oftewel, je hebt minimaal een 3G-verbinding nodig. Binnen Nederland is dat voor veel mensen geen probleem maar in het buitenland kan dat, afhankelijk van je abonnement, een ander verhaal zijn. Check dat even goed voordat je vertrekt want als je daar pas achteraf achter komt kan het een hoop onverwachte kosten met zich meebrengen. Maar ook als je in het buitenland geen data kunt of wilt gebruiken kun je de smartphone gebruiken als navigatie. Er zijn namelijk genoeg apps die geen verbinding met internet nodig hebben om je naar de vakantiebestemming te brengen.

Apple Maps
Voor wie een iPhone heeft is Apple Maps een goede navigatie app. Het staat standaard op je smartphone als je een iPhone koopt. Je hoeft het dus niet meer te installeren en het is gratis te gebruiken. De app kan zowel online als offline navigeren. Als je er zeker van wilt zijn dat je de route naar je vakantiebestemming zonder internet kunt rijden is het verstandig om de route van tevoren, op een plek waar je internetverbinding hebt, binnen te halen.

Google Maps
Voor wie een smartphone gebruikt die op Android draait is er Google Maps beschikbaar. Deze app beschikt over nagenoeg dezelfde functionaliteiten als Apple Maps maar met de app van Google Maps is ook Google Streetview en de 360-view functie van Google beschikbaar. Ook voor deze app geldt dat het slim is om de route van tevoren in te laden als je er zeker van wilt zijn dat je de route volledig offline kunt navigeren. Google Maps is overigens ook beschikbaar voor de iPhone en iPad.

Nokia Here
Voor Windows Phone gebruikers is er de app Nokia Here. De app biedt dezelfde functionaliteiten als de eerdergenoemde apps maar wordt geprezen om zijn nauwkeurigheid. Een ideale navigatie app dus!

Zeker als je op reis bent is een navigatiesysteem van groot belang. Er voorzichtig mee omgaan is dus wel handig. Als je je smartphone gebruikt als navigatie kan het goed zijn om een smartphonehoesje te kopen voor de vakantie. Heb je Apple? Kijk dan eens naar iPhone hoesjes.