Wat zijn de voordelen van de creditcard?

Betalen kun je doen op veel verschillende manieren. Contant, met een pincode, contactloos – of met een creditcard. Welke vorm van betalen het meest geschikt is, hangt af van de situatie: de grootte van het bedrag, maar ook wat je koopt en waar je je bevindt. Niet iedereen beschikt over een creditcard, maar het kan wel degelijk handig zijn om toegang te hebben tot een kredietkaart. Wanneer kies je er voor om met een creditcard te betalen? En wat zijn de voordelen van deze betaalmethode, ten opzichte van andere populaire methodes van betalen?

Werken met krediet

De creditcard werkt – zoals de naam al verraadt – met een kredietsysteem. Dat betekent dat alle bedragen die je hebt uitgegeven, pas later worden afgeschreven. Tot die tijd financiert het creditcardbedrijf de bedragen die je uitgegeven hebt. Dit heeft enkele voordelen – vooral als je grote bedragen uitgeeft. Je hebt namelijk beter overzicht over je maandlasten, en je kunt op ieder gewenst moment grote aankopen doen. Bovendien kun je er vaak voor kiezen je uitgaves ‘terug’ te betalen in termijnen, in plaats van in één keer. Hierbij betaal je wel rente.

Een creditcard is flexibel

Met een creditcard op zak kun je vrijwel overal terecht. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Het heeft dus veel voordelen om een kredietkaart te hebben als je op vakantie gaat, of om een andere reden in het buitenland zit. Soms is het zelfs de enige manier om in een vreemd land te betalen! Je hoeft geen rekening te houden met lokale munten of omrekenkoersen, en je kunt vaak gewoon pinnen met de kaart. Dankzij de verzekering ben je daarbij ook verzekerd voor fraude en diefstal.

Extra voordelen van een creditcard

De creditcard heeft bovendien enkele voordelen bovenop andere betaalmethodes, die inherent zijn aan de kaart zelf. Zo kun je via het creditcardbedrijf verzekeringen afsluiten op uitgaves. Daarbij kun je denken aan diefstalverzekering, of garanties. Ook kun je gebruik maken van spaaracties en veel soorten korting, bijvoorbeeld bij het boeken van hotelkamers of reizen. Deze leuke extraatjes maken het gebruik van de creditcard nog aantrekkelijker.